Руско-турска Освободителна Война 1877-1878 година

След брутално потушеното Априлско въстание от 1876 година, започва и отклика на западнадната дипломация за решаване на Източния въпрос и България. В подкрепа за българите се застъпват оббщественици и интелектуалци, като Уилям Гладстоун. Така назрява и конфликта през лятото на 1877 година руските войски решават да воюват срещу Османската империя. Турците от своя страна притежават обучени главнокомандващи ,като Сюлейман и Осман паша. На 24.04 1877 година с Манифест в Кишинев император Алекеандър II обявява война на Турция. Още на следващия ден руските войски преминават р. Прут и се насочват към левия бряг на р. Дунав. Съсредоточаването на руските войски продължава до юни. На 22.06. руснаците преминават р. Дунав и освобождават първия български град Черна Вода – дн.Румъния.

На 27.06 руските войски дебаркират в град Свищов. От другата страна върви от Северна Албания към Тракия армията на Сюлейман паша. През този период руската армия надхвърля 100 000 души, като тя е разделена на групи армии. Западен отряд начело с ген.Криденер – 35 000, Източен с ген.Александър Александрович – 70 000 и Преден начело с ген.Гурко – 12 000, към който е причислено и българското опълчение, което е около 7 500. На 30 и 31 юли край Нова и Стара Загора се провеждат неравни битки с турския противник,на страната на Предния отряд е причислено и българското опълчение, което получава своето бойно кръщение.

 

 

В този момент българите доказват, че са достойни за своята свобода. От 21 до 25 август се водят ожесточени боеве под връх Шипка. Османците правят ожесточено много атаки, като са отблъснати с много жертви. Българите отстояват връх Шипка.Войските на Осман паша влизат първи в град Плевен – градът който е дал толкова много жертви. И на 10.12.1877 година пада и град Плевен след многомесечна обсада капитулира Осман паша, така руските войски разбират, че могат да спечелят войната. На 4.01 под командването на ген. Тотлебен е освободена и София, след това руснаците освобождават почти цяла Тракия и Одрин – Турция иска примирие. На 31.01.1878 година е подписан предварителен договор на мира с който се гласи “България се създава като автономно княжество, където мнозинството от населението са българи “.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.