Хан Аспарух – Основателят на Дунавска България, личност и дело

Той е първият владетел на Дунавска България и един от синовете на хан Кубрат. Има твърдения, че Аспарух се е титулувал с титлата “ хан “, но в българската история се налага също и титлата кан. Той е роден около 640 година, като в Именника на българските ханове е упоменато, че е живял 61 години и загива край река днепър, днешна Украйна.

Създател е на Дунавска България, като води битка с ромеите, възползвайки се от лошото положение на империята в това време. Византия се намира в период на криза. Така се стига и до битката при Онгъла през 680 година, при която българската войска виждайки числеността на византийския противник първоначално се изтегля. По такъв начин на практика е невъзможно да се атакува българското укрепление и византийците щурмуват българските укрепления. След което започва обсада, но византийският император отпътува за Месемврия, дн.Несебър, тъй като страда от подагра, което понижава мотивацията в армията.

Така българите вземат преимущество и нанасят поражение на ромейската войска.

Хан Аспарун е първият български владетел, който след победата си при Онгъла, полага основите на на средновековната бъгарска държава.

Comments are closed.